Søke på jobb: Do's & Don'ts

Heisann! Jeg vet at det å søke på sin første jobb eller dra på et jobbintervju kan være ganske skummelt og noe man ikke er helt vandt til. Jeg er langt i fra en ekspert selv innenfor dette området, men har gjort en del research og fått høre mye fra andre. Så her er en liten liste over tips til hva du bør og ikke bør gjøre når du skal skaffe deg en ny jobb.

Skrive søknad
Dette er førsteinntrykket arbeidsgiveren får av deg. Skill deg ut! Alle er glade, jobber bra under press og sosiale, men hva er spesielt med akkurat deg? Begrunn hvorfor du f.eks. jobber bra under press eller kom med noe litt mer kreativt. Søknaden trenger ikke å være helt stiv. Få fram personligheten din i teksten og la arbeidsgiveren kjenne deg litt bedre. Skriv hvorfor du passer bra for akkurat denne jobben, ikke skriv hvorfor du passer bra for hvilken som helst jobb. Søknaden skal være rettet mot jobben du søker på og det blir tydelig sett når arbeidsgiveren leser. Det samme gjelder CV'en. Kun ha med relevant informasjon som er nødvendig for den jobben. At du tok et matkurs er kanskje ikke så viktig hvis du søker hos en klesbutikk?

Når du skal levere søknaden
Når du skal levere søknaden er det viktig at du ser presentabel ut, for også dette kan ha en stor virkning hos arbeidsgiveren. Spør etter daglig leder/sjef når du kommer til arbeidsplassen, og ha alltid med deg smilet. Husk at du kan levere søknader hos arbeidsplasser som ikke har sagt at de ansetter også.Jobbintervjuet
Slik du ser ut og framstiller deg har en stor betydning på om du blir ansatt eller ikke, så ikke kom på intervjuet seende ut som søppel. Når det kommer til klær bør du unngå rødt og rosa. Dette kommer selvfølgelig litt an på hvor, mengde og nyanse, men for å være på den trygge siden ville jeg ha droppet det. Farger som marineblå, svart og brun/beige er farger som representerer seriøsitet, eleganse og stabilitet. For mye grått eller hvitt kan også virke, men det gir lite personlighet. En hvit topp kan derimot vise seriøsitet og passer bra med mye. Pass også på at klærne er rene og ikke har flekker. Når det kommer til håret er det best at dette er vekk fra ansiktet, f.eks. i hestehale eller lignende. Sminken bør være minimal. Dette kommer selvfølgelig an på, men blå øyenskygge og knæsj rosa leppestift er ikke akkurat det mest passende. For all del, ikke røyk før intervjuet eller etter slik at arbeidsgiver kan se det. Ikke snus eller tygg tyggis under intervjuet heller.

Vær entusiastisk, positiv og glad under intervjuet. Og vær forberedt! Det finnes mange sider på nettet som forteller om de mest vanlige spørsmålene du blir spurt på et intervju, og noen sier også hva du bør svare for å få et pluss hos arbeidsgiver. Jeg fant to sider (engelske) som forteller dette godt: her og herHvis du blir ansatt er det viktig at du lytter godt til sjefen eller den som lærer deg opp. Vær nøye med arbeidet og hvis jobben inneholder kunder må kundeservicen alltid være på topp! Dette er noe som er svært viktig for de aller fleste bedrifter. Husk at gode referanser gir større sannsynlighet for fremtidige jobber!Bergensergenser

27.10.2015 klokka 17:06

Et nyttig og fint innlegg! har selv lært meg disse tingene du skriver, og er veldig obs på antrekks valg, og hvordan jeg skriver søknaden (:

Skriv en ny kommentar

Bloggdesignet er fra Blogg.Wiki
hits